Ja nisam kao oni, ali to ne zanči ni da sam kao ti.

Kuća Božija

Plamen sveća se blago zanjiha kada sveštenik nervozno zatvori vrata seoske crkve. Senke zlokobno zaigraše po licima svetih vrača, more pod lađama okrenutim ka svom zaštitniku posta sličnije plamenu i arhanđelov mač je oživeo. Sveštenik je gegavim hodom žurio ka oltaru ispred koga je sedeo čovek čije lice ne bi mogao da vidi u ovom mraku sve i da nema šešir na glavi.

– Kažeš da si siguran? – Sveštenik je levom rukom, nervozno gladio lepo uobličenu bradu koja je zadnjih nekoliko godina postajala sve više seda. – Velim, da su hteli, odmah bi oni to, ne plaše se oni ni Boga ni ljudi. Baš si siguran?

– Da.

– Trebalo bi nekako javiti narodu, mogu se buniti. To su pobožni ljudi, pošteni. Ako saznaju… – Sveštenik nemoćno raširi ruke i slegnu ramenima.

– Kad saznaju, – Ispravi ga stranac. – kad saznaju, biće kasno i narod će se pomiriti sa tim. Možda će nekoliko njih prigovarati, oni gluplji čak i probati da pobune ostale, takvi će brzo nestati i život će nastaviti dalje svojim tokom.

– Kako da se pomire? – Sveštenik nabra čelo dižući obrve. Pod svetlošću sveća, dahćući i znojeći se, zajapuren u licu kao da mu se sva krv slila u glavu, izgledao je više kao da je u paklu nego u kući Božijoj. – Pa ovde su kršteni i venčavani. Ovde se pričešćuju i kolač osveštavaju… Kako?

– Mislio sam da želiš da se ne mešaju?

– Ma želim, nego… Kako, Boga ti?

– Lako, – Stranac ustade i krenu ka obližnjem kandilu. Lice mu se i dalje nije videlo. Onakav, pod šeširom i dugačkim crnim kaputom više je ličio na utvaru nego na čoveka. Laganim pokretom izvadi tabakeru iz unutrašnjeg džepa. Brzo je izvukao cigaretu iz nje, sabi duvan blagim udarcima u potamnelo srebro tabakere i pripali je na plamenu kandila. Sveštenik se nije obazirao na to. – Naravno, kao i sa svim ostalim što im se dešava u životu. Kažu viša sila, tako je Bog hteo, okrenu se i odu na njive. Bez crkve će preživeti, ali bez hleba neće i oni to znaju.

– Neka, tako je i bolje. – Sveštenik poče da se osvrće, gledajući po zidovima crkve. Sada je govorio tiše. – Da ih rđa ne strelja. Mučenici su oni i bez toga.

– Treba da kreneš. Moraš putovati noću, ako misliš da te ne primete. Večeras te neće tražiti, ali sutra će im biti sumnjivo što te nema pred crkvom kad dođu.

– Treba pokupiti ono što se može spasti, Ikone, onaj krst tamo mogu poneti, kandila su od čistog srebra i zlata, moraju biti.

– Nećeš ništa nositi. – Stranac se osmehnu. – Caru carevo, a Bogu Božije. Tebi ostaje tvoja koža, sem ako nećeš da je trampiš.

– Neću njima da ostavim! Ma oni će to pretopiti u prstenje i broševe za svoje naložnice! Ne dam antihristima! – Sveštenik je vikao gurajući poveći zlatni krst za pojas.

– Neka pretope, šta te briga. – Stranac slegnu ramenima. – I od njih će ga neko uzeti pa opet pretopiti u ko zna šta. Misliš da je taj krst takav Bogu iz oka ispao. To je zlato, kao i svako drugo. Pre ili kasnije uvek se pretopi. Možda je to nekad bilo zlatno tele, pa grivna, pa novčić, pa krst. Sutra će opet biti zlatno tele, pa grivna, pa novčić… Za par stotina godina, biće opet krst.

– Ovo je Božije!

– Ako je njegovo, ostavi pa nek on čuva, ako mu je baš puno stalo do tog krsta neće on dati da ga ovi pretope.

– Ne huli u kući Božijoj! – Sada je već zadihano gasio kandila i pokušavao da ih okači o rame dok je pod drugom rukom držao veliku ikonu. Na jednom stade i zagleda se negde iza oltara. – Knjige! Pa njih će antihristi spaliti. Knjige moram poneti!

– Ne! – Strančev glas je sada bio ozbiljan, grublji, glasniji. Odjeknuo je po crkvi. – One su moja briga. Ti spašavaj svoju kožu kako znaš i umeš, a one su sigurne sa mnom.

– To su crkvene knjige…

– Pa bi bilo pametno da ih ostavimo u crkvi?

– Ne! Sveštenici uvek nose knjige sa sobom, tako je uvek bilo. Tu ima knjiga starih i nekoliko vekova. To je pravo blago. – Sveštenik ispusti kandila na pod, a ikonu ipak nežnije spusti uz zid. – One moraju ići sa mnom, odneću ih u drugu crkvu, u manastir. Tako je, otićiću u manastir, U blizini ima…

– Ne. I taj će manastir spaliti.

– Sutra?

– Ne.

– Onda ću noćas otići tamo, pa posle kuda me Bog dobri odvede.

– Knjige ću ja odneti na sigurno. – Stranac ubaci opušak među sveće koje su dogorevale. – Noćas sam te ja upozorio, kako ćeš znati sledeći put kad da bežiš.

– Kako mogu da ti verujem?

– Dovoljno mi veruješ da se spremaš da bežiš.

Sveštenik se još par puta okrenu na petama posmatrajući crkvu u kojoj je proveo veći deo svog života. Sva sećanja, graja seljaka, zvonjava zvona, miris tamjana. Sve se to sada kovitlalo oko njega. Ceo jedan život sutra će nestati u plamenu, a on mu sada okreće leđa da bi spasao vlastitu kožu. Stegao je vilicu i oborio glavu. Mučenici su vekovima ginuli za veru.

– Treba da ostanem. Ovo je moja vera.

– Glupost. Zamisli da ovi reše da spale sve crkve i manastire, i svi popovi reše da ostanu u svojim crkvama i izgore sa njima. Ko će onda učiti narod o veri i Bogu. Ne bi prošlo ni deset godina a tvoje stado bi opet igralo oko zapisa. To hoćeš?

– Ne. – Sveštenik se preko volje osmehnu. – Bog će ti platiti za ovo što činiš.

– Sumnjam, da je bog ono za šta ga ti smatraš ne bi mu kuće tako lako palili.

– Ti nisi vernik? – Sveštenik kao da se trže iz nekog transa i pogleda ka strancu koji je vraćao kandila na njihova mesta. – Zašto ovo radiš ako… ako si kao i oni!

– Ja nisam kao oni, ali to ne zanči ni da sam kao ti. Ja samo znam šta i kako mora biti.

– To samo Bog zna, sine.

– Ostavi to za neke nove seljane. Nemaš vremena da se sada sa mnom raspravljaš o tome. Ako sačekaš još pola sata biće kasno. – Stranac je nadnosio džepni sat nad plamen sveća da bi bolje video kazaljke. – Ono što treba da znaš je da će zlato ostati njima, ja ću sačuvati knjige, a ti život.

Sveštenik je skrušeno krenuo ka vratima. Suze su polako počele da naviru i nije imao volje da se raspravlja sa strancem. Na dovratku se polako, svečano prekrsti, poljubi ram vrata, a zatim se okrenu, kao da je nešto zaboravio.

– Zbogom, sine. Čuvaj te knjige kao da su od zlata!

– Čuvaću ih i bolje, zlato se često pretapa, a ja ih neću prineti ni blizu vatre. Zbogom.

Sveštenik se tromo gegao svaki čas osvrćući se ka svojoj crkvi, koja će sutra izgoreti. Svaki čas bi brisao suze, a onda se i krstio. Kada je stigao do već natovarenih kola u kojima su ga čekala dva sina on se okrete još jednom i učini mu se da stranac stoji na dovratku. Za svaki slučaj on mahnu, brzo se pope na kola i potera volove ka mostiću kraj koga su stajali krajputaši.

Sad znači pričamo o veri. Tačno sam znala da nije materijalista. Jasno stavlja do znanja koliki je manipulator. Mogao bi da nagovori svakog na najležerniji mogući način da mu poveruje. Ume sa rečima, vešt je. Teško meni naivnoj ako ga ikada upoznam. Moram da napomenem koliko lepo pise, kao da nikada ne nailazi ni na kakav problem vec pise tako lagano, kao da prepricava jucerasnji  dan a opet tako posebno, uceno, originalno. Vernik je, veruje u Boga ali ne i u sudbinu. Dobro ja nisam neki stručnjak da polemišem o tome ali kako možeš verovati u Boga a ne u sudbinu? Volela bih da znam objašnjenje. Vrlo je jasno da je čitao Irvina Jaloma i “ Problem Spinoza” to je deo knjige. Kako da komentarišem a kao i uvek želim biti prva… ali kako da komentarišem kad se ne razumem u temu? Razumela sam poentu, koja će se kasnije vezati sa ostalim pričama i koja takođe prethodne priče vezuje za sebe. Odlična je, ozbiljna, vidi se da je načitan, učen, da ima širok spektar interesovanja. Šta se krije iza njega? Ko se krije? Ko se krije iza šešira i kaputa? Oh… tako silno želim da znam. Komentarisaću ugasiti komp i pet dana neću odlaziti u moj mali kutak.

1 COMMENT ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

Šta drugo da napišem? Šta da ga pitam. Taj deo… jasno se sećam knjige, liči mi…. na… Ne mora da znači ili mora… ma daj. Pusti. Mogla sam napisati, i ja se slažem sa Strancem ili sa sveštenikom ili da ga pitam ko će paliti crkvu? Ili zasto mu je svestenik tek tako poverovao i dozvolio mu da odluci umesto njega? Mogla sam postaviti najgluplje pitane… bilo šta. A ja… ja sam žurila, bojala sam se da ne ode a da ne vidi da sam ga čekala, znala sam da će danas objaviti priču. Jesam li pogrešila? Da li sam se zaljubila? Odgovor sam dobila nakon manje od deset minuta… to se nikad nije dogodilo. Srećna sam, znam da je i on čekao mene. Čitam…

2 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

Moje ime u subjectu… sjajno. Mašem krilima. Dao mi je veliko slovo iako se ja malim potpisujem. Nelagodnost i požuda u isto vreme, osetila se jako važno. Što ne znači da neće alli ne znači ni da hoće… hmm… to mi se ne sviđa jer mislim da bi uživao u Jalomovim knjigama. Iz njih se puno toga nauči. Opet se igra, drago mi je zbog toga. To je oduvek fasciniralo kod njega, način na koji se ponaša prema likovima i pričama. Dopušta im da žive i da se pišu i kad on ne učestvuje u tome. Moraš biti jako kreativan i maštovit pa da dozvoliš sebi tu širnu. I na kraju, deo koji nije izostavio. Nasmejala se. Naravno da te nisam zaboravila, ne ide to tako lako… i da te tri meseca nije bilo dragi moj… ne bih te zaboravila a ne posle samo dva dana. Prestao bi samo da budeš toliko zabavan. Imam težak zadatak. Šta sad da napišem. On je čekao moj prvi komentar… na ovaj, znam neće odgovoriti ali će ga sačekati, ništa , pisaću brzo….

3 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

Evo ga. Napisala sam. Sad kad se učita i prođe par minuta… videće, a videću i ja kako izgleda. Ustala je sa stolice… malo se zaljuljala, nije mogla da veruje da je pivo već uhvatilo, popila je svega jednu čašu. Bilo joj je lepo, dopadala joj se prepiska sa ovim zanimljivim likom. Uporno je čekala da joj da neki znak, da joj se lično obrati na ovaj ili onaj način. Šta bi bio ovaj a šta onaj način, ni sama nije znala. Bila je ubeđena da će nešto preduzeti. Osećalo se u vazduhu dok čita bilo koji komentar. On je morao da oseti tu njenu naklonost, on je sigurno osetio… osetio je i čuo šta se dešava u njoj dok komuniciraju. Da li je to možda samo zahvalnost? Zato što sam mu toliko posvećena, njegovim pričama? Neću da mislim… ubija me to…ne radim to da bi mi on bio zahvalan. Hoću da mu se dopadaju moja slova, nihovo mesto i kretanje, način na koji ih spuštam pred njega. Svaka reč je imala svoje mesto samo za njega, sa drugim ljudima se drugačije komunicira i slova se tako ne pišu ili je red reči u rečenici drugačiji. Sa njim rečenice odišu nekim drugim osećajima, pune su boja i iščekivanja. Vratila se ponovo u moj mali kutak, htela je da pročita ono što je napisala. Počela je… i…. nije joj bilo dobro. Ne!!! Sad sam preterala, pivo je napislao komentar. Osećam se kao zaljubljena tinejdžerka. Koliko će se samo smejati a ja ću se kajati. Joj… šta sam uradila… Kako sam samo toliko brzopleta. Jezik brži od pameti i prsti. Stidim se. Likujem, neće mu biti ni simpatično ni smešno, reći će koja jadnica… Sad moram napisati još nešto brzo… brzo…brzo!!! Ili ću se skroz zakopati ili ću se izvući, ne znam to ću videti sutra bez uticaja piva. Pisala je…

4 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

Uopšte nema potrebe da čitam, neću moći da zaspim od osećaja… ne znam… možda od osećaja stida. Otišla je… Tuš….para. Oprala je sve negativne osećaje sa sebe. Namazala kremu na lice i telo, nije plesala, nije se gledala. Legla je da spava. Četiri cigarete, kafa, ovog jutra bez mog malog kutka. Osećaj griže savesti se nalazio u predelu vrata, nervirao je, gušio…

Sanja se uspavala pa je propustila kombić. Sačekaću je, želim da pričam sa njom, treba mi savet.  Pročitala je komentare i rekla… pa dobro… samo mislim da ovaj drugi nisi trebala da pišeš. Bilo joj je još gore. Napravila se luda i trudila se da iskulira, nije želela da oseća tu neprijatnost, tu sramotu. Otišla je korak dalje. Pivo je pričalo iz nje, ona hvatala beleške… zapisivala i eto… poslala mu je.

Posao… ne može ni dve stranice knjige da pročita a da neko ne počne da je smara. Užas… osuđena je da ih sluša. Svi njihovi problemi su veći od njenih, svakako, ona ih nema uopšte. Da li se možda neodgovorno ponaša prema njima ili nema dobar pristup… nije važno, savršeno funkcioniše. Niko je nije zvao ni danas… samo je muziku sa radija kvario blink…blink…blink zvuk. Više nije ni morala da gleda. Iksić reši sve. Surovo je ali je tako, potpuno iskreno. Šta joj je trebalo ili možda… je svega imala previše. Sklona je preterivanju, jeste, zaista ali tako da… da ne zna da stane. Šteta… bila je potencijal, mogla je da uspe, nije uspela ali se osećala uspešno. Sela je i upalila telefon, učitavao je moj mali kutak, pre deset minuta je ostavio komentar…

5 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

Namamila sam te, znala sam da hoću. I kako mi to uvek uspe? Da promenim tuđe planove. Još uvek ispipavam, nisam sigurna, ali verujem da i on oseće da ovo nešto… nije normalno. Da li on pomisli na mene u toku dana? Na moj nick? Na moja slova i na to da ja postojim negde? Da li se pita kako izgledam? Kako možeš da odeš toliko predaleko? On… ovaj ti si samo osoba koja komentariše, osoba bez izgleda, bez tela. Spustila se na zemju i skinula ružičaste naočare, sada je bilo vreme da razmišlja o njemu kao čoveku koji divno piše i na to kako njegove priče utiču na nju ali ne u tom smeru u kom je ona pošla. Profesionalno mu se divim…dobro… to sam shvatila. Kako bi bilo pričati sa njim, da li bi slova isto ovako zvučala? Da li bi stavio svaku tačku, svake tri tačke, zarez i zagradu. Da i bi bilo smajlića… Moram ga nešto pitati. Želim da saznam nešto više o njemu. Divna je osoba. Osećam to. Volela bih da budemo drugari, zapravo samo da razgovaram sa njim. Da li je to moguće? Ne znam, probaću ovako, preko mog malog kutka… Ali pre toga bih mogla da pročačkam po profilu, njegovom. Dobro.. odlično… dve fotke. Prva, klasično, stranac sa profila. Druga… ON!!! Da to je on. Zašto bi nekog drugog slikao?Da vidimo… po kvalitetu slike bih rekla da je neki stariji telefon u pitanju. Odlično, nije ubačen u marke etikete i ostale stvari koje ne podnosim. Ima tridesetak godina, iako znam koje je godiste slika govori da izgleda malo starije. Ne vidim ništa, ne vidim mu ni lice a ni oci, tanke usne… Kako li se ljubi? Opet sam otišla predaleko… Puniji je. Ne smeta mi, vidi se da je lep… Zašto sam morala da ga vidim??? Da li sam htela? Osećam da se ispod šešira krije tamna kratko podšišana kosa i tamne oči, ne znam zašto… Znala sam da je zaluđen strancem. Krstić, lanac, oko vrata, vernik je? Dobro… to smo još ranije ustanovili. Kulturan je i fin, to fotografija govori o njemu. Šta je ovo? Nosi minđušu… klinac je? Ma kakve to veze ima, mislim klinac i minđuša??? Nemam pojma, tok misli je čudo… Hmmm… simpatično. Sad znam šta ću ga pitati.

6 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

Eto.. valjda će ukapirati da želim da komuniciram, da se ovde u mom malom kutku mogu upoznati ljudi i komunicirati i o drugim temama koje ne moraju nužno biti vezane za priču, taman ću tako povezati kakva je on osoba. Možda ništa i ne odgovori, ko će ga znati… Još nekoliko puta je otišla do mog malog kutka, ali komentara nije bilo. Rešila je da više ne proverava dok ne ode kući ili… dok ne počne da radi popis ili možda par minuta pre toga… Ovog puta je izdržala. Popisne liste, računi, indigo… ko to još koristi? Verovatno samo ona. Sad je vreme da proverim… Lepo sam rekla, vreme… njegov subject je vreme, eto, kako se mi lepo dopunjujemo…

7 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

7. Autor natan Vreme
16/09/2013, 12:35

Nije meni problem inspiracija nego vreme. Pitala si “da li i on ima crnu mindjusu na levom uhu?”. Stranac ne nosi minđuše. Ako zanemarimo da si odredila levo uho, obzirom da muškarci najčešće stavljaju minđušu sa te strane, kopka me ono “i on”, jer to znači da si mislila na nekoga određenog. Ko to nosi takvu minđušu? 🙂

Hmm… Petar ili Dragan… drago mi je da se razumemo i sviđa mi se što sa pažnjom čitaš moje komentare. Ne bi ti bilo važno ko to još nosi minđušu na levom uhu. Sad sumnjaš da te ja poznajem pa me zato pitaš, ovo je ipak bilo neočekivano pitanje. Osmeh se rasuo po njenom licu. Nema vremena, pa da… malo sam tužna zbog toga, ja izgledam kao neko ko ništa ne radi…sigurno će se praviti kako ne zna da se na slici vidi? Ma sigurno misli da ga poznajem pa hoće da otkrije ko sam ja…Dopada mi se što je objasnio pitanje i upotrebio svaku reč koja mu je bila potrebna da bi bilo detaljno. Ne mogu da čekam ni da mislim, odmah ću mu odgovoriti… Da li je mogao?… pisaću mu…

8 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

7. Autor natan Vreme
16/09/2013, 12:35

Nije meni problem inspiracija nego vreme. Pitala si “da li i on ima crnu mindjusu na levom uhu?”. Stranac ne nosi minđuše. Ako zanemarimo da si odredila levo uho, obzirom da muškarci najčešće stavljaju minđušu sa te strane, kopka me ono “i on”, jer to znači da si mislila na nekoga određenog. Ko to nosi takvu minđušu? 🙂

8. Autor me mladost
16/09/2013, 14:12

Ako pretpostavimo da po kineskom horoskopu od cetiri moguce dve nisu tvoje godine rodjenja to znaci da ostaju jos dva godista i od njih je jedno tvoje. Velika je verovatnoca da jos uvek nemas trideset godina. Dakle nisi 1974. godiste. Ostaje ono jedno.
Pa se ja pitam… kad ces imati vremena ako ga sad nemas? 😉

Sto se mindjuse tice… mislila sam na tebe. Zar ti nemas crnu mindjusu na levom uhu?

Naravno da mu nisam sve rekla, mora da zasluži odgovor ali isto tako je zaslužio obrazloženje prvog dela prethodnog komentara. Ovo postaje sve zanimljivije. Ili će se iznervirati u vezi minđuše ili će mu se dopasti zključak o godinama. Nestrpljiva sam ali neću proveravati, znam da neće odmah odgovoriti…nema veze, radiću nešto drugo. Još jedno hiljadu puta je osvežila stranu pokušavajući da dočeka njegov komentar ali ništa. Na kratko se uplašila da je ne izbriše, pitanje je fakat bilo čudno ali… zar nema prava da njuška? To je stajalo na njegovom profilu, samo je primetila i pitala, nije ništa loše uradila.

Ugasila je svetla prostorija je bila mala i skučena. Mrak, trenutak kada prikuplja energiju da izađe na svež zrak nakon osam sati uzaludne žudnje za svežim vazduhom ili vazduhom uopšte. U početku, kad je počinjala da radi bilo je jako teško. Kada bi izašla napolje, kada bi se spustila na zemlju,nakon osam sati provedenih u medjuprostoru na sedamnaestom spratu, prvih par minuta je ispred sebe gledala more slika koje prolaze pored nje kao fleš… zatim bi mirno stojeći imala utisak da se vrti u krug. Sada je sve drugačije, navikla je… mada to ne valja, kao ni bilo koja druga navika. Vidi se samo žar cigarete. Sada njeno lice obasjava beličasta svetlost. Upalila je telefon, učitava stranu i… tu je, novi komentar.

9 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

7. Autor natan Vreme
16/09/2013, 12:35

Nije meni problem inspiracija nego vreme. Pitala si “da li i on ima crnu mindjusu na levom uhu?”. Stranac ne nosi minđuše. Ako zanemarimo da si odredila levo uho, obzirom da muškarci najčešće stavljaju minđušu sa te strane, kopka me ono “i on”, jer to znači da si mislila na nekoga određenog. Ko to nosi takvu minđušu? 🙂

8. Autor me mladost
16/09/2013, 14:12

Ako pretpostavimo da po kineskom horoskopu od cetiri moguce dve nisu tvoje godine rodjenja to znaci da ostaju jos dva godista i od njih je jedno tvoje. Velika je verovatnoca da jos uvek nemas trideset godina. Dakle nisi 1974. godiste. Ostaje ono jedno.
Pa se ja pitam… kad ces imati vremena ako ga sad nemas? 😉

Sto se mindjuse tice… mislila sam na tebe. Zar ti nemas crnu mindjusu na levom uhu?

9. Autor natan Me
16/09/2013, 16:30

Kako mi se sada čini, nikad neću imati vremena koliko mi je potrebno, ali sam ovog meseca u posebnoj gužvi (dosadio sam i sam sebi više to ponavljajući). A što se minđuše tiče… ne nosim minđušu.

Da li je ovo treci put da se moj nick nalazi u subjectu? Zašto je to morao da napiše? Joj… osećam se užasno glupo. Ova zagrada. Kao da mi je rekao… alo, jesi li ti gluva ii ne vdiš da sam ti sto puta rekao da si smorila i da imam posebnu gužvu ovog meseca. Dobro… još uvek me je sramota, ne smem da čitam dalje, ma ne pada mi na pamet…ali moram… užas!!! Zašto mi se tako obraća, da li sam stvarno toliko prešla granicu? Joj… ma… znaš šta ti… napucani, leči nervozu negde drugo!!! Kakav kreten, nedaj bože da provališ da je nosio minđušu, odmah bi da te pojede. Dobro, ovako, sam je tražio. Pa nisam ja neka paćenica kao što on misli. Sada ću mu sve lepo, detaljno objasniti, slovo po slovo, reč po reč, da razume, jer sam do sad pričala na kineskom pa nije shvatio. Užasno me je razočarao. Kakav… mislim nemam reči. Slušaj kretenu, to što sam ti milion puta rekla da lepo pišeš ne daje ti za pravo da se tako ponašaš prema meni. Vređaš me, ako nisi znao… Ja sam te najfinije pitala i time nisam mislila ništa loše…samo… samo sam htela da znam da li si to ti…na onoj slici… Spustila je glavu i uvukla se u sebe… razvezala je jezik i pustila prste…

10 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

7. Autor natan Vreme
16/09/2013, 12:35

Nije meni problem inspiracija nego vreme. Pitala si “da li i on ima crnu mindjusu na levom uhu?”. Stranac ne nosi minđuše. Ako zanemarimo da si odredila levo uho, obzirom da muškarci najčešće stavljaju minđušu sa te strane, kopka me ono “i on”, jer to znači da si mislila na nekoga određenog. Ko to nosi takvu minđušu? 🙂

8. Autor me mladost
16/09/2013, 14:12

Ako pretpostavimo da po kineskom horoskopu od cetiri moguce dve nisu tvoje godine rodjenja to znaci da ostaju jos dva godista i od njih je jedno tvoje. Velika je verovatnoca da jos uvek nemas trideset godina. Dakle nisi 1974. godiste. Ostaje ono jedno.
Pa se ja pitam… kad ces imati vremena ako ga sad nemas? 😉

Sto se mindjuse tice… mislila sam na tebe. Zar ti nemas crnu mindjusu na levom uhu?

9. Autor natan Me
16/09/2013, 16:30

Kako mi se sada čini, nikad neću imati vremena koliko mi je potrebno, ali sam ovog meseca u posebnoj gužvi (dosadio sam i sam sebi više to ponavljajući). A što se minđuše tiče… ne nosim minđušu.

10. Autor me nervoza..
16/09/2013, 16:51

Mislila sam da si ti stranac na slici.. na fotografiji. U kaputu, sa sesirom na glavi, crnom mindjusom i cigaretom..
U folderu… na tvom profilu ili kako se to vec zove.

Eto, izvoli, budi srećan. Nisam ja neka koja te špijunira i proganja, da znam da si ti to pisao pa da te sad smaram. Nikada te nisam ni videla a više to i ne želim zbog tvog stava. Ali ako to ne budeš shvatio ogadićeš mi se. Bila je jako ljuta. Nije morao tako da joj se obraća…. Nije želela da gleda njegov komentar, nije je zanimalo da li ga je ostavio ili ne…

Krenula je kući, čitala je knjigu ali umesto slova iz knjige uporno su joj se pred oči javljala njegova slova… Vrtela je glavom, misleći da će se tako lakše osloboditi onoga o čemu ne želi da razmišlja. Ušla je u svoju sobu. Kafa je već bila skuvana, malo je hladnija nego što voli, ali neće cepidlačiti, bar joj je neko skuvao. Otišla je prvo da popravi priču. Kada je završila i objavila svoju priču, vratila se na komentare…

11 COMMENTS ON “KUĆA BOŽIJA”

1. Autor me problem spinoza…
15/09/2013, 23:18

Da li ti je možda inspiraciju dala knjiga ” Problem Spinoza” ?

2. Autor natan Me
15/09/2013, 23:25

Ne, nisam ni pročitao tu knjigu, što ne znači da neću. Mislim da si do sada shvatila da priče niču jedna iz druge. Ni sad ne znam o čemu će sledeća biti. Drago mi je da me nisi zaboravila.

3. Autor me 😉
15/09/2013, 23:34

Preporucujem knjigu. A ova prica je vrlo slicna, samo zato sam pitala.
Toga si se ti bojao, da te ne zaboravim 😛 pa si pozurio i krenuo da pises pre kraja meseca, a kad nesto pocnes ti volis da to zavrsis do kraja… dakle, bices tu jos neko vreme i to me jako raduje :D:D:D
Salim se.. naravno.

4.Autor me Natan
16/09/2013, 00:17

Moram da ispravim samu sebe. Salila sam se u vezi toga sto si poceo da pises pre nego sto si rekao da ces poceti.
Ali se nisam salila da mi je drago sto cu citati jos tvojih prica ;).

5. Autor natan Me
16/09/2013, 10:11

Razumemo se, znam za šta si se šalila. Što se tiče narednih priča, ne znam, možda još dve do pred kraj meseca. Imam ideju za još jedno “poglavlje” ali tek treba da se formira, kristalizuje, pa slegne… za sada je samo ideja.

6. Autor me knjiga…
16/09/2013, 10:49

Izvini, a kad ti pises knjigu.. msm odakle ti toliko inspiracije??? Price, stranac, knjiga, stranac.
Blago tebi kad mozes.

A kad smo kod stranca, da li i on ima crnu mindjusu nalevom uhu? 😉

7. Autor natan Vreme
16/09/2013, 12:35

Nije meni problem inspiracija nego vreme. Pitala si “da li i on ima crnu mindjusu na levom uhu?”. Stranac ne nosi minđuše. Ako zanemarimo da si odredila levo uho, obzirom da muškarci najčešće stavljaju minđušu sa te strane, kopka me ono “i on”, jer to znači da si mislila na nekoga određenog. Ko to nosi takvu minđušu? 🙂

8. Autor me mladost
16/09/2013, 14:12

Ako pretpostavimo da po kineskom horoskopu od cetiri moguce dve nisu tvoje godine rodjenja to znaci da ostaju jos dva godista i od njih je jedno tvoje. Velika je verovatnoca da jos uvek nemas trideset godina. Dakle nisi 1974. godiste. Ostaje ono jedno.
Pa se ja pitam… kad ces imati vremena ako ga sad nemas? 😉

Sto se mindjuse tice… mislila sam na tebe. Zar ti nemas crnu mindjusu na levom uhu?

9. Autor natan Me
16/09/2013, 16:30

Kako mi se sada čini, nikad neću imati vremena koliko mi je potrebno, ali sam ovog meseca u posebnoj gužvi (dosadio sam i sam sebi više to ponavljajući). A što se minđuše tiče… ne nosim minđušu.

10. Autor me nervoza..
16/09/2013, 16:51

Mislila sam da si ti stranac na slici.. na fotografiji. U kaputu sa sesirom na glavi, crnom mindjusom i cigaretom..
U folderu… na tvom profilu ili kako se to vec zove.

11. Autor natan Slika
16/09/2013, 17:39

Hahaha, zaboravio sam da je nosim na toj slici. Da, slikano je pre dve godine. Samo nije crna nego plava, crunu sam nosio baš davno. A ima i jedno godinu i po i više kako ne nosim nikakvu.

12. Autor me mindjuša..
16/09/2013, 17:57

Izvini mi se 😛
( da li treba da naglasim da se šalim ? ) :O 😉

Nije mogla da misli.. odmah mu je napisala komentar. Bar joj je objasnio i sada se smeje dok priča iako nema smajlića čini mi se da mu se protegao osmeh preko usana… Da li da mu oprostim? Naravno da hoću… a još uvek me ne zna tako da nije mogao da zna šta će me povrediti… ali neka se sledeći put čuva, neću biti toliko blaga kao sada…

Nova priča je objavljena već sledećeg dana… Čitala je kao i svaku sa puno uživanja…

Ovde mozete procitati i:

Deo prvi…  Deo drugi… Deo treci…  Deo cetvrti…  Deo peti…

Advertisements

5 comments

 1. oblogovan · April 22, 2017

  Нисам баш скроз у току, не пратим, рекао сам ти већ, те дуже форме, али… Ово је заиста прилично другачије од свега што сам до сада читао. Требало би да је, самим тим, и оригинално. А и свиђа ми се, мада не могу да судим о целини, само о овом делу… Дијалог са почетка је перфектан, а ово после је оригинално…

  Liked by 1 person

 2. Pingback: On od svog ponosa nikada neće videti njen intelekt… | Zevsova ćerka
 3. Pingback: O, plesaće ona, ne plašite se vi za nju. Još kako će plesati, u inat svima vama koji bezobzirno gazite preko koraka koje je prešla ili će preći… | Zevsova ćerka
 4. Daisy · August 18

  Reblogged this on Zevsova ćerka.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s